Tequila / Mezcal viva Mexico!

Tequila / Mezcal viva Mexico!

Geschiedkundig is het verhaal absoluut bewonderenswaardig. Mexico kent een turbulente geschiedenis en de legenden vermelden vaak tequila en mezcal als geheimzinnige drank. Het begint allemaal bij het machtige indianenvolk de Azteken dat in de 12 de eeuw vanuit Noord Amerika vertrekt op zoek naar een adelaar met een slang in zijn snavel. De Azteken aanbaden vele goden, bouwde prachtige tempels en offerde vele mensenlevens tijdens ceremoniën. Bij deze rituelen werd vaak pulque (een gegiste drank van de agave) gebruikt en gegeven aan zij die geofferd werden. Het waren de Spaanse veroveraars in 1519 die pulque distilleerde: mezcal was geboren.

In 1325 vind men de adelaar met de slang en sticht met Tenochtitlan, het latere Mexico-Stad. De Mexicaanse vlag bevat nog altijd een verwijzing naar deze legende met de afbeelding van de adelaar met de slang in de bek. Door de Mexicaanse revolutie in 1910 en door de drooglegging in Amerika in 1920 geraakt Amerika en later ook de rest van de wereld vertrouwd met met de Mexicaanse drank.

Tequila is zonder twijfel de meest gereglementeerde drank ter wereld: in 1949 wordt NOM opgericht wat staat voor Norma Oficial Mexicana. Dit controle orgaan houd toezicht op de agrarische productie gebieden en de producenten wat het imago alleen maar ten goede komt. In 1974 sticht de Mexicaanse regering DOT wat staat voor Declaration of the Appellation of Dorigin Tequila. Met deze act wordt geografisch bepaald welke staat effectief tequila mag produceren. In 1994 ontstaat  het CRT: Consejo Regulador del Tequila, een privé initiatief, gesteund door de overheid. Dit instituut waakt over alle geproduceerde tequila en controleert de NOM reglementering  en dit vanaf dat de agave geplant wordt tot de distributie naar de eindverbruiker. Sinds 1997 erkent een internationaal handelsakkoord dat Mexico de enige producent mag zijn, iets wat men bij wodka en whisky vergeten is…

Tequila is doorgaans zacht en toegankelijk, daar waar mezcal meestal een stevige rokerigheid bezit. Voor tequila mag men enkel ‘blauwe agave’ gebruiken terwijl men voor mezcal de keuze heeft uit een dertig tal soorten agave planten. Voor Tequila worden de agave harten (piñas) gestoomd/gekookt in een autoclaaf,  bij mezcal worden de piñas in een palenque gekookt/gerookt. Een palenque is een met stenen beklede kuil in de grond waar een houtvuur voor het rokerige aspect van de drank zorgt bij het roosteren van de piñas. Deze ambachtelijke bereidingswijze verklaart grotendeels waarom mezcal duurder is.

BRON: Tequila & Mezcal De complete gids, door Kobe Desmet & Isabel Boons

Vorige artikel Klassieke Gin-tonic recepten speciaal voor u
Volgende artikel Hoe werkt de Quickstill

Laat een reactie achter

Comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven

* Verplichte velden