Klassieke Gin-tonic recepten speciaal voor u

Klassieke Gin-tonic recepten speciaal voor u

Gin-tonic recepten, zegt u? Jazeker, omdat Drankenwereld overstelpt wordt met vragen over hoe een lekkere gin tonic wordt gemaakt, geven wij graag hierover meer uitleg over een ideale gin-tonic recepten. Gin tonic is ondertussen reeds 4 jaar populair en dit om verschillende redenen die wij later in dit blog zullen verduidelijken. Wij hopen dat u zo beter aan de slag kan gaan met het maken en vooral personaliseren van uw gin tonics en dat u nog meer gaat genieten van deze goddelijke drank!

Om een lekkere gin tonic te maken volg je best een paar eenvoudige basisregels:

1. Bereid u zorgvuldig voor: mise en place
2. Respecteer de verhouding gin tonic: trop is teveel
3. Bezin eer je begint: less is more

Generaties zijn groot geworden met Gordons / Schweppes en citroen in een longdrink glas. Vandaag spreken velen graag over een ‘perfect serve’ in een coppa glas met de nodige botanicals. Men kan heel ver gaan in het omschrijven van een perfect serve of men kan ‘to the point’ zijn, iets wat wij verkiezen. Het is een beetje zoals een pint tappen, iedereen denk dat hij dit perfect kan en toch zijn er maar weinig cafés waar dit ook consequent gebeurt.

Hetzelfde geld voor gin-tonic recepten, er is een elementaire basiskennis nodig die gebaseerd is op gezond verstand. Om de perfectie te benaderen is er een bepaalde begin situatie nodig waarbij kennis van zaken belangrijk is gekoppeld aan efficiëntie met een oog voor detail. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten voor uw gin en tonic recept hebt klaar staan en onder ideale omstandigheden.
Een serieuze barman heeft alles zorgvuldig voorbereid, net zoals een chef kok kent hij zijn producten, weet hij waar alles staat en werkt hij snel en efficiënt omdat timing alle is. Een van de grote gevaren bij het maken van een gin en tonic of een andere longdrink is de verwatering. Juist daarom wordt er snel gewerkt, worden glazen voor gekoeld en is perfect helder ijs een must.
In de veronderstelling dat u werkelijk alles hebt klaar staan en over voldoende basiskennis beschikt om van uw Gin en Tonic een topper te maken ga je best als volgt te werk:
1. Koel het glas met ijs en giet smeltwater weg
2. Doe genoeg ijs in uw glas
3. Giet de gin met een maatbeker (jigger) in uw glas
4. Laat de tonic zachtjes in het glas komen
5. Roer een paar keer met een barlepel
6. Garneer bescheiden met een frisse toets

Good to know:
• Standaard is een gin tonic verhouding 1 / 3 (5 cl gin, 15 cl tonic)
• Koel uw tonic maar niet uw gin, dit gaat ten koste van de smaak
• Hoe groter uw ijsblok / bal hoe minder de verwatering zal zijn
• Proef eerst de gin en de tonic puur of in kleine hoeveelheid gemixt
• Longdrink glazen behouden beter de pareling dan coppa glazen
• Beperkt je tot maximum twee garnituren die liefst fris zijn
• Drink nooit gin-tonic recepten door een rietje maar direct van het glas
• Gin en tonic maken is een ritueel, maar drink met mate
Omdat wij veel vraag krijgen naar leuke gin tonic recepten geven we u graag een paar voorbeelden mee waarmee u zelf gemakkelijk een lekkere gin tonic kan maken:

 

Hendrick gin, ook wel als een gin tonic komkommer omschreven

Hendrick’s gin is wereldwijd nog steeds de populairste gin die vooral de wereld veroverde door een gin en tonic te serveren in combinatie met komkommer. Gin tonic komkommer zegt u? Jawel het zijn zelfs Belgische komkommers die gebruikt worden als smaakmaker samen met Bulgaarse rozenblaadjes resulteert dit in een geniale gin.
Hendrick’s gin wordt in Schotland gedistilleerd in een distilleerkolf uit de 19 de eeuw. Hendrick’s gin was de gin die faam verwierf door zijn opvallende combinatie van gin tonic met komkommer. Visueel was het een openbaring omdat gin-tonic recepten normaal bestonden uit gin en tonic met citroen. De combinatie van gin tonic komkommer was nooit eerder gezien en zorgde voor commotie en net dat veroorzaakte de hype rond de gin en tonic die schijnt te blijven duren.
Om u een paar leuke combinaties te geven willen we duidelijk maken dat het ideale gin en tonic recept eigenlijk persoonlijk is. Dit verklaart waarom dat gin en tonic zo populair is en blijft. Het is een fris aperitief dat door zijn trendy allure ook stevig geapprecieerd wordt door de dames.
Het ideale recept voor een gin tonic met komkommer is dus persoonlijk. Verder is het belangrijk om te werken met verse en juiste producten op de juiste temperatuur en in ideale staat. Het frisse aroma van de komkommer zit juist onder de schil, daarom is het belangrijk om zeker ook de schil en ook wat van het vruchtvlees van de komkommer in uw gin te serveren, maar wees bescheiden.
Een van de mooiste resultaten van gin tonic met komkommer is om met een dunschiller lange plakken in de lengte van de gewassen komkommer te schillen. U plakt de lange schil spiraalvormig aan de binnenkant van het glas naar boven toe en werkt dan uw gin en tonic af zoals eerder beschreven. Sommige zaken werken met balletjes komkommer die met een speciale lepel kunnen worden uit gestoken uit de komkommer, men noemt deze lepel een pomme Parisiennelepel.
Neem drie ijsblokken en voeg 5 cl gin in het glas en giet daarna zachtjes de tonic erbij en serveer het flesje mee aan de klant. In horeca zaken laat men dit de klant zelf doen, zodat hij of zij kan zien en ruiken hoeveel en welke gin er gegeven wordt en omdat niet iedereen alle tonic wenst. We gaven u hierboven al mee dat de ideale verhouding voor gin en tonic 1 / 3 was. Dit komt dus neer op 5 cl gin en 15 cl tonic, de meeste flessen tonic zijn 20 cl.
Er worden verschillende merken ideale tonic naar voren geschoven. Omdat in het begin vooral Fever Tree tonic de gekendste tonic was in België was de keuze snel gemaakt. Tegenwoordig serveren horeca zaken Hendrick’s gin ook vaak met de Schweppes Pink Pepper en Fentimans Rosé limonade die dan weer vooral populair bij de dames is. Ondertussen zijn er honderden tonic soorten en adviseren wij vooral om uw eigen smaak te volgen. Laat u inspireren door een barman met kennis of ga zelf experimenteren tot u de ideale combinatie gevonden heeft die voor u perfect is.
Kort nog een keer de werkwijze voor uw ideale gin tonic recept
1. Garneer uw longdrink glas met een spiraal komkommer
2. Doe drie blokjes ijs in uw glas
3. Giet de gin met een maatbeker in uw glas
4. Laat de tonic zachtjes in het glas komen
5. Presenteer op een bordje met servet
6. Geniet van uw creatie
Bulldog gin de UK gin uit Wales

Bulldog gin wordt samengesteld uit 12 botanicals (kruiden) en wordt 4 keer gedistilleerd van 100% Brits graan. De gin Bulldog is een idee van een voormalige bankier en wordt geproduceerd door een distilleerderij met meer dan 250 jaar ervaring. De opvallende fles heeft een robuust imago en ook de gin heet een eigen karkater. Buldog gin profileert zich graag als een eigenzinnige gin.
Bulldog gin bestaat uit volgende kruiden: jeneverbessen, lavendel, amandel, citroen, drankenoog, klaproos, lotusbladeren, cassia, lis, zoethout, engelwortel en koriander. Puur smaakt de gin Buldog relatief floraal en lichtjes zoet met een behoorlijke kruidige toets zonder dat dit overdreven is.
De gin Bulldog positioneert zich stoer door de looks van de fles en viseert de anders denkende mens. Men serveert Bulldog gin dan ook gemakkelijk met een stevigere tonic zoals Fentimans of Thomas Henry tonic. Dit zijn intense en stevige tonics met flink wat bruis en duidelijk een pittige smaak. Niets houd u tegen om eens een zachtere tonic te proberen om zo een nieuwe smaak te creëren.
Buldog gin heeft naast verschillende maten van flessen ook een versie op de markt gebracht met een hoger alcoholgehalte en dit onder de naam ‘Extra Bold’. Hoe hoger een gin in alcohol gehalte gaat hoe intenser de aroma’s zich zullen uiten. Natuurlijk is een andere dosering dan aanbevolen. Verder zijn er net zoals bij Hendrick’s gin ook verschillende formaten uitgebracht gaande van een 5 cl mini tot de duty free maat van één liter en ook een magnum versie.

Het ideale Buldog gin recept
Dat bepaald u vooral zelf door de keuze van tonic en de gebruikte garnering. Bulldog gin geeft zelf enkele gin-tonic recepten, afhankelijk van uw stemming of smaak voorkeur. Omdat de combinaties natuurlijk oneindig zijn selecteerden wij er twee voor u
• Wenst u de nadruk te leggen op de citrus, dan werkt u de gin tonic af met een zeste van citroen (dunne fijne schil) en een partje pompelmoes.

• Liever een kruidige punch dan adviseert men steranijs en kaneel ter afwerking. Beide geven een sterk aroma af en zullen ook een andere smaak aan uw gin en tonic geven
Hoe uw Bulldog gin perfect serveren
1. Koel het glas met ijs en giet smeltwater weg
7. Doe opnieuw genoeg ijs in uw glas
8. Giet de gin met een maatbeker (jigger) in uw glas
9. Laat de tonic zachtjes in het glas komen
10. Roer een paar keer met een barlepel
11. Garneer bescheiden naar wens

Copperhead gin, de kopere schone van België

Copperhead gin behoort tot de populairste gins van België en ondertussen ver daarbuiten. Ergens niet zo verwonderlijk: het is een goede gin, gepresenteerd in een mooi opvallend flesje met een waanzinnige sterke marketing erachter. De Copperhead is een giftige slang en moet verwijzen naar de slangen van de Caduceus staf, een bekend alchemistisch symbool uit de oudheid en nog steeds gebruikt in de geneeskunde.
Copperhead gin profileert zich graag als een medicinale gin. Copperhead kwam tot stand door een samenwerking tussen apotheker Yvan Vindevogel en Bernard Fillier van de gelijknamige distilleerderij Filliers. Bij Filliers kunnen ze rekenen op enkele generaties ervaring in het maken van jenever. Theoretisch is gin een verrijkte jenever dankzij de verplichte jeneverbes, voor de rest is alles toegelaten zolang er maar een alcohol gehalte van minimum 38% wordt gehandhaafd.
Gekende botanicals zijn onder andere: jeneverbessen, sinaasappelschil, korianderzaad, engelwortel en ook kardemom. Dit geeft je een zachte en frisse geur van citrus aan de gin.
Ondertussen lanceerde men ook een trio bitters en een variant van de gewone Copperhead die de naam ‘Black Batch’ kreeg. De Copperhead Black batch heeft dankzij het gebruik van bessen en ceylon thee een complexere smaak. De Black batch is ondanks zijn stoere lancering altijd het kleine broertje van Copperhead geweest, maar desondanks een leuke gin met veel mogelijkheden.
De ideale tonic voor bij Copperhead lijkt Fever tree, gezien beide producten door dezelfde verdeler op de markt gebracht worden, maar er bestaan verschillende andere tonic soorten die ook lekkere resultaten opleveren. Puur een kwestie van smaak.
De Copperhead Black Batch wordt aanbevolen met de Mediterranian tonic en geeft door zijn thee impulsen een beter effect met een zetse van citroen.

Hoe serveer je de gewone Copperhead in een gin en tonic?
1. Koel eerst uw glas en giet het smeltwater weg
2. Doe opnieuw voldoende ijs in het glas
3. Giet 5 cl Copperhead gin in uw glas
4. Serveer met liefde de tonic erbij
5. Garneer eventueel met een zeste van sinaasappel

Het leuke aan de bitters bij Copperhead is dat deze in een soort neusdruppel flesje gemakkelijk te doseren zijn. Men kan met deze intense bitters -die op een relatief hoog alcoholgehalte zitten- een extra toets geven naar wens. Ook hier is less more en ben je best voorzichtig met de dosering.

Vorige artikel Heerlijk zomers Mojito recept
Volgende artikel Tequila / Mezcal viva Mexico!

Laat een reactie achter

Comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven

* Verplichte velden