Ketels uitgelegd, materiaal, vorm en meer!

Ketels uitgelegd, materiaal, vorm en meer!

De theorie van de destillatie is vrij eenvoudig. We verhitten het substraat, dwingen het te verdampen, en vervolgens condenseren we de damp.

Toch zijn er vele soorten distilleertoestellen bekend. Waarom is dit verschil?

In dit artikel zullen we proberen u de verschillen tussen de vele distilleertypes duidelijk te maken en u te helpen de apparatuur te vinden die het best aan uw behoeften beantwoordt.

Het materiaal 

De distilleertoestellen zijn meestal gemaakt van koper of roestvrij staal. De industriële distilleerders gebruiken echter altijd koperen distilleertoestellen. Koper heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van staal die de kwaliteit van het distillaat ten goede komen.

Ten eerste heeft koper een groot warmtegeleidingsvermogen.

Zoals u wellicht al weet, is het onze bedoeling om de verschillende bestanddelen van de was door distillatie van elkaar te scheiden. Als we de hele was gelijkmatig verhitten, zullen de componenten na elkaar beginnen te verdampen. Als de temperatuur van de was echter op verschillende punten verschilt, zal de damp worden vermengd, omdat de verschillende bestanddelen op de verschillende punten van de distilleerketel op hetzelfde moment zullen verdampen.

We zouden de was dus zo gelijkmatig mogelijk willen verwarmen. Als het koper van een goede warmtegeleider is gemaakt, zal het de warmte beter verdelen en ons helpen het waswater gelijkmatig te verhitten, zodat het distillaat schoner wordt.

Ten tweede, het koper heeft een aantal nuttige chemische eigenschappen. Naast het anti-bacteriële effect, koper bindt sommige giftig materiaal uit de was. Nog belangrijker is dat koper een belangrijke rol speelt bij het verouderen.

De koperionen reageren met alcohol en zuurstof, waardoor waardevolle esters ontstaan, die belangrijke componenten worden van de uiteindelijke smaak van het distillaat. Een drank gemaakt door een stalen distilleerder zal nooit zo goed smaken als een drank gemaakt door een koperen distilleerder.

De vorm

Het is een vreemd feit dat het gemakkelijker is een distillaat van hoge kwaliteit te bereiden in kleine hoeveelheden dan in grote hoeveelheden. Daarom kunnen zelfgemaakte destillaten zo geweldig zijn. De hierboven beschreven gelijkmatige verhitting is gemakkelijker als je een kleinere hoeveelheid was verhit.

Bovendien kun je het nog verder helpen door wat trucjes in de kleine (onder 50l) distilleerketels.Met de alembische vorm worden meestal die enkelwandige distilleerketels bedoeld die een bijna bolvormige distilleerketel hebben. In deze distilleerketels komt de warmte voor het waswater vooral van de bodem en de zijwanden. Het verwarmde deel van de was zal proberen op te stijgen over de koelere delen, wat resulteert in een voortdurende verplaatsing van het substraat.

Als de distilleerketel bolvormig is, wordt deze verticale beweging aangevuld met een horizontale beweging, waardoor de vermenging van het wasgoed intensiever wordt en de verwarming gelijkmatiger. Deze intensieve beweging van de was zorgt niet alleen voor schonere distillaten, maar helpt ook voorkomen dat de was aanbrandt.

In het geval van een dubbelwandige distilleerder is een bolvorm moeilijk te vervaardigen, en minder nuttig, aangezien de olie tussen de wanden de warmte beter verdeelt.

De koepel

De koepel fungeert als een reiniger van de damp. De koepel is een luchtkoeler, waar de damp enigszins zal afkoelen, zodat de bestanddelen met een hoger kookpunt hier zullen condenseren, en terug naar de wasvloeistof zullen stromen. Alleen de bestanddelen met een lager kookpunt komen door de koepel.

Om het hoogste reinigingseffect te bereiken, moet de koepel een uivorm hebben. In dit geval zal de damp na het verlaten van de pan door een relatief nauwe hals moeten om in een bredere ruimte terecht te komen. Net als in een ventiel zal de bredere ruimte leiden tot een afname van de druk, met een lichte daling van de temperatuur tot gevolg. De wand van de koepel zal het koelingseffect van de damp versterken. De uivorm zorgt ervoor dat zelfs een relatief kleine koepel een effectieve reiniging van de damp kan uitvoeren.

De Condensator

Na het verlaten van de koepel komt de damp aan bij de condensor, die gevuld is met water. Het water onttrekt de warmte aan de damp, die vervolgens condenseert en uit de koeler stroomt. Natuurlijk moet het water voortdurend worden gekoeld of ververst.

De doorstroomcondensors bieden een comfortabele en zelfs economische manier om het water te verversen. Stel de kraan voor de watertoevoer naar de condensor zo in dat het water aan de bovenkant warm is, maar het water aan de onderkant koel is. Als de wand van de condensor van dun koper is, kunt u de temperatuur binnenin gemakkelijk voelen door hem aan te raken.

Op die manier bent u er eenmaal van verzekerd dat de condensor altijd voldoende koelt, ongeacht de omgevingstemperatuur. Anderzijds gebruikt u slechts zoveel water als werkelijk nodig is.

 

De levensduur 

Er zijn een paar dingen die u moet controleren voordat u uw distilleerder voor thuisgebruik aanschaft, om er zeker van te zijn dat uw apparatuur u decennialang van dienst zal zijn. Het meest voor de hand liggend is de dikte van het materiaal. Hoewel het een broodje aap verhaal is dat je distilleerder dunner wordt doordat er koperionen in het distillaat terechtkomen, is het belangrijk dat je distilleerder bestand is tegen mechanische beschadigingen en beschadigingen voorkomt.

Want in de praktijk komt het einde van een distilleerketel meestal wanneer hij gebroken is, of wanneer hij zwaar geknikt is. Daarom hebben distilleertoestellen van het Hazai-type van die beschermende ringen op de meest verwondbare delen.

De dikte van het materiaal is het belangrijkst aan de onderkant van de distilleerketel, waar het in direct contact kan komen met vlammen of grote hitte. U kunt uw distilleerketel beschermen door matig te verwarmen (wat ook nuttig is voor de gelijkmatige verhitting die hierboven is uitgelegd), of door een metalen plaat te plaatsen tussen de vlam en de distilleerketel.

Het is ook belangrijk dat de verbindingen worden gelast of gesoldeerd (solderen is de meer gebruikelijke oplossing). Sommige distilleertoestellen worden geleverd met geklonken verbindingen, maar klinknagels werken prima gedurende een paar jaar, of tot de eerste kleine beschadiging van het distilleertoestel.Aangezien gesoldeerde verbindingen gewoonlijk niet veel duurder zijn dan geklonken, is het altijd beter om gesoldeerde distilleertoestellen te kopen.

Vorige artikel Eigen drank maken ? Dan is dit goed om te weten!
Volgende artikel Waarom een alcohol meter belangrijk is

Laat een reactie achter

Comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven

* Verplichte velden