Distilleren met ketel of kolomdistillatie

Distilleren met ketel of kolomdistillatie

Distilleren met ketel of kolomdistillatie?

Beide technieken werken goed al is het resultaat net iets anders, hoog tijd om hier wat dieper op in te gaan. In het Engels lees je vaak Pot Still en Column Still op flessen sterke drank. Distilleren is een techniek waarbij -door middel van verdamping- meerdere stoffen in een oplossing worden gescheiden en dat gebaseerd op het verschil in kookpunt. De stof met het laagste kookpunt zal sneller verdampen dan de andere. In deze dampfase is dan een grotere concentratie van deze stof aanwezig dan in het oorspronkelijke mengsel. In de achterblijvende vloeistof zal een hogere fractie van de hoogkokende stof overblijven. Door de damp af te voeren en te laten condenseren (dankzij een koeler) in een ander vat kan men een scheiding maken tussen de twee verbindingen.

Ketel distillatie / Pot Still is een traditionele manier van distilleren. Men verwarmt een pot (vaak koperen ketel) waarbij de dampen via een opening weg kunnen. Deze dampen condenseren dan dankzij een koeler en gaan van gasvormige toestand weer naar vloeibare toestand. Dit systeem is een authentiek alambiek systeem, een techniek die ook Moonshiners gebruiken om illegaal alcohol te stoken. Deze installatie is gemakkelijk overal te installeren en te verplaatsen om 'onder de radar' te blijven. Na een eerste distillatie haalt men met een alcoholpercentage van 18% tot 30%. Na de tweede stook haalt men soms 80% ABV (alcohol by volume). Het unieke aan dit proces is dat bij de verdamping stoffen als foezels, fenolen en Esthers vrijkomen die in het distillaat terecht komen. Deze stoffen bepalen grotendeels mee de smaak van het distillaat en zorgen voor het karakter.

 

 

Kolomdistillatie / Column Still is ontwikkeld door Stein en Coffey aan het begin van de 19de eeuw. Dit systeem is ingenieuzer doordat de verdampte vloeistof de kolom niet verlaat maar weer wordt terug gestuurd naar de kolom. Dit kan doordat de kolom is uitgerust met een aantal doorlaatbare schijven die de gecondenseerde alcohol zachtjes laat dalen terwijl het stookproces  doorgaat. Dit betekend dat de dalende alcoholdampen de stijgende weer tegenkomen waardoor de condens weer verhit en opnieuw stijgt. Dit is dat direct de tweede distillatie. Omgekeerd geld hetzelfde: de dalende koelere vloeistof koelt de stijgende dampen waardoor je in de kolom verschillende temperatuurzones krijgt. (Bij 65°C krijg je methanol en vanaf 78°C krijg je pas ethanol) Hoe langer je blijft destilleren hoe zuiverder de alcohol wordt. Men kan in principe tot 96% zuivere alcohol gaan.

Afbeeldingsresultaat voor Column Still

De meeste alambiek stookketels zijn van koper omdat dit een gemakkelijk te bewerken metaal is. Maar koper heeft verder ook verschillende eigenschappen die het stookproces bevorderen. Koper is een zoals de meeste metalen een ideale warmtegeleider. Koperen ketels zorgen voor meer aroma's in graandistillaten dan inox, net dit zorgt voor de enorme diversiteit aan smaken bij whisky's.

Vorige artikel Destilleren hoe werkt dat nu eigenlijk?
Volgende artikel Heerlijk zomers Mojito recept

Laat een reactie achter

Comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven

* Verplichte velden